Mp3 Onderweg

Nog niet zo gek lang geleden kon de via het Internet gevonden muziek alleen thuis via de PC worden beluisterd. Tegenwoordig zijn er tientallen verschillende ontwerpen op de markt waarmee die muziek ook onderweg kan worden afgespeeld. De eerste ontwerpen werken met een geheugenchip - tegenwoordig is dat standaard 32 MB, en vaak uitbreidbaar tot 64 MB: ruim een uur muziek in MP3-formaat. Niet alleen komen er steeds meer van dergelijke spelers op de markt, ook de lezer wordt bediend met een steeds grotere hoeveelheid tijdschriften over MP3. In een goedkope Nederlandse uitgave worden maar liefst 24 verschillende apparaten genoemd, waarvan het merendeel werkt met een geheugenchip. Wie dat type MP3-player wil aanschaffen, doet er goed aan om erop te letten of de hoeveelheid MB uitbreidbaar is, en hoe snel het ontwerp data kopieert - de aanwezigheid van een USB-poort is van groot belang, hoewel sommige PC-systemen niet met USB overweg kunnen.

Een aantal belangrijke nieuwe ontwerpen in deze categorie: de Diamond Rio 600, de nieuwe Samsung Yepp, en de Grundig MP 150. Alledrie werken ze met een geheugenchip, zijn ze uitbreidbaar en maken ze gebruik van USB - een garantie voor een veel snellere data-overdracht dan via een seriŽle kabel. Een ontwerp dat ook sinds kort op de markt is, is de Iomega HipZip: die werkt niet met een geheugenchip, maar met een schijfje ter grootte van een rijksdaalder, waar zo'n 40MB aan muziek op kan worden gekopieerd. En niet alleen muziek, ook andere data kunnen ermee worden getransporteerd, al gaat dat natuurlijk wel ten koste van de beschikbare capaciteit. De hoeveelheid MB van deze "zipdisk" is 8 MB groter dan die van een geheugenchip, maar belangrijker: per stuk zijn de kosten veel lager.

Allemaal hebben ze als voordeel dat ze vrij licht en makkelijk in gebruik zijn. Als mogelijk nadeel zou kunnen worden genoemd dat er een beperkte hoeveelheid muziek op kan worden opgeslagen - een half uur muziek is nu eenmaal geen enorme hoeveelheid voor wie gewend is aan de auto- of draagbare radio, een walkman of diskman. Misschien daarom ook, dat er steeds meer gezocht wordt naar multifunctionele toepassingen voor MP3, waarvan de meest voor de hand liggende een combinatie is van een MP3-speler en een mobiele telefoon - die hebben de meesten tegenwoordig toch al bij zich.

Wat een jaar terug nog toekomstmuziek was - de eerste ontwerpen werden gepresenteerd tijdens de CeBIT 2000 in Hannover - is inmiddels in diverse ontwerpen verkrijgbaar. De eerste gsm die kon worden uitgerust met een MP3-speler was van Ericsson, in de vorm van een klein apparaatje dat aan diverse types gsm kan worden geklikt. Op de uitwisselbare geheugenchip (MultiMediaCard) kan 32 MB of een veelvoud daarvan worden opgeslagen. Wie het apparaat aanschaft krijgt er een kaartlezer bij: het kopiŽren hoeft dus niet via de telefoon te gebeuren. De snelheid waarmee de bestanden worden gekopieerd is niet onredelijk - met ongeveer 1 MB per minuut duurt het ongeveer een half uur de chip "vol" te schrijven.

Tegelijkertijd aangekondigd (maar veel later op de markt gebracht) is de Samsung M100, waarbij de MP3-player in de telefoon zelf verwerkt is - ook met een capaciteit van 32MB. De meest besproken combinatie van gsm en MP3-speler op dit moment is de nieuwe Siemens SL45. Ook die werkt met de MMC, die in de telefoon zelf wordt gestoken. De geluidskwaliteit is uitstekend, maar de snelheid waarmee data worden gekopieerd is laag: per MB zijn er ongeveer 5 minuten nodig, wat wil zeggen dat het ruim 2 uur duurt voordat de bijgeleverde chip helemaal volgeschreven is. Een veel snellere methode was via de USB-poort van de PC geweest. De Iomega HipZip werkt bijvoorbeeld wel met USB en heeft nog geen minuut nodig om ongeveer 40MB te kopiŽren. Maar daar kan je dan weer niet mee communiceren. Een ander multifunctioneel ontwerp is van Casio, dat een MP3-speler verwerkte in een horloge. De capaciteit van opnieuw 32MB is niet uitbreidbaar, maar het kopiŽren gaat snel via USB.

Deze uitzending is 4 uur muziek te horen, bij elkaar grofweg zo'n 240 MB aan MP3-bestanden - rijkelijk veel om iedere keer weer op een geheugenchip te kopiŽren. Maar er zijn nog een aantal interessante alternatieven voor wie niet genoeg heeft aan de 32 MB die standaard bij de meeste draagbare spelers wordt geleverd.

Om te beginnen is er natuurlijk de mogelijkheid de muziek op een CD te branden. Hoe snel dat gaat hangt van de configuratie van de PC af, maar het zal in de meeste gevallen onvergelijkbaar veel sneller gaan dan het kopiŽren van die hoeveelheid data naar een geheugenchip. Op de huidige standaard CD past 650 MB, wat dus ruim 11 uur muziek in MP3-formaat betekent.

Die 11 uur muziek is tegenwoordig ook onderweg te beluisteren. Twee ontwerpen springen daarbij met name in het oog: de Lenoxx MP 786 en de Philips Expanium - er zijn overigens meer van dergelijke apparaten op de markt. Anders dan bij apparaten die alleen gebruik maken van een geheugenchip, zijn in dit geval de bewegende delen kwetsbaar - de muziek op de CD kan verspringen als het apparaat ergens tegenaan stoot. Dergelijke ontwerpen hebben daarom een buffer: de Lenoxx ťen van 60 seconden, de Philips van 100 seconden. Beide apparaten kunnen ook gewone audio-cd's afspelen, en allebei werken ze op oplaadbare batterijen. De Philips lijkt wat meer functies te bieden, maar is dan ook wat duurder. Al is de flinke capaciteit een voordeel, veel gebruikers zullen het formaat en het gewicht van deze twee apparaten ongunstig vinden - geen van beide neem je makkelijk mee in borst- of broekzak, en ze wegen rond de 250 gram zonder batterijen: dat is ruim 3 x zwaarder dan de meeste ontwerpen die zijn uitgerust met een 32MB geheugenchip. De afweging hangt dus zoals altijd van de gebruiker af: het ontwerp dat 3 x zo zwaar is kan 20 x zoveel muziek aan. Voor de volledigheid moet er nog bij aangetekend worden dat geheugenchips altijd opnieuw te gebruiken zijn, wat natuurlijk niet geldt voor de reguliere zelfgebrande CD's. Anderzijds is een extra geheugenkaart al gauw zo'n 50 keer duurder dan een enkele CDRÖ

Wie ťcht een zo groot mogelijke opslagcapaciteit wil, en zich geen zorgen hoeft te maken over de kosten of het gewicht ervan, kan tegenwoordig kiezen voor de Creative Labs Nomad/D.A.P. Jukebox, een draagbaar ontwerp dat nůch met een geheugenchip, nůch met een CD, maar met een harddisk met een capaciteit van maar liefst 6GB werkt. Het ontwerp is momenteel bijna 2 x zo duur als de genoemde Philips, en met 400 gram zonder batterijen ook bijna twee keer zo zwaar. De harddisk van 6GB biedt echter ruimte aan zo'n 100 uur aan muziek in MP3-formaat, en bovendien kunnen ook andere bestandsformaten worden opgeslagen. Het is wat betreft de MP3-players het duurste ontwerp op de markt, en wordt in prijs alleen nog overtroffen door de eerder genoemde combinatie tussen een MP3-speler en een mobiele telefoon van Siemens. De gemiddelde prijs per MB valt echter wezenlijk anders uit: per minuut opgeslagen muziek is het ontwerp van Creative Labs met afstand het goedkoopste op de markt.

Maart 2001, Marc Wielaert

This general information about mp3 will be translated soon.

Background information:

Homepage